maanantai 18. toukokuuta 2015

Amerikan Roadtrip osa 1- Budjetti



Vihdoinkin päästii tähän! JEE! Koska tämä vaati paljon suunnittelua ja matkaakin kesti 4 viikkoa näin paremmaksi jakaa tämän osiin. Joten aloitetaan asioista suunnittelu ja paljonko tarvitaan rahaa.
Suunnittelu:
Matti halusi Los Angelesiin ja minä New Yorkiin. Parisuhteessahan asiat ratkaistaa rauhaomaisesti neuvottelemalla. Totesin että mitä jos käytäisiin molemmissa ja siitä se ajatus sitten lähti.
Ensimmäisen kerran suunniteltiin ajoreittiä jo elokuussa 2014. Google maps näytti että ajamalla maan halki matka kestää 41h ja matkaa kertyy noin 4500 km. Ei siis mahdotonta ajaa 4 viikossa läpi. Kuitenkin jossain vaiheessa jompikumpi heitti että pitäisikö samalla vielä käydä Miamissa kun paikan päällä ollaan. Karttoja ja suunnitelmia tehtii varmasti kymmeniä muutamissa kuukausissa, reitti muuttui kohdittain jopa vielä pari viikkoa ennen koneeseen nousua. Lopulliseki reitiksi tuli: New York – Philadelphia (1 yö)- Baltimore (1 yö)- Columbia(1 yö)- Daytona Beach(1yö)- Miami (2 yö)- Orlando (3 yö)- Crestview (1yö)- New Orleans (1 yö)- Houston(1yö)- Dallas(3 yö)- Albuquerque (2yö)- Flagstaff (1yö)- Las Vegas(2yö)- San Francisco (2 yö)- Los Angeles (5yö). Tälle reitille Google maps näytti aikaa 71h ja hippusen vajaat 9000 kilometriä. Eli lento Nykiin ja sieltä sitten autolla Losiin josta taas lentäen takaisin Suomeen.
Eniten reitin suunnitteluun vaikutti mitä halutaan tehdä/nähdä. To do- listalla komeilivat esim. Grand Canyon, Disneyworld, pätkä  route 66, Cadillac ranch, Eastern state penitentiary  ja Alcatraz. Myöskin hotellien hinnat vaikuttivat missä vietetään kuinkakin paljon aikaa. Hotellit varasimme jo ennen reissua ettei se vie suotta aikaa tien päällä, tämä oli varsin toimiva ratkaisu. Häämatka roadtripillä tähän sai kulumaan helposti aikaa joka taas syö aikaa kohteessa. Kuitenki jos haluat jättää ohjelmaan vapautta on Amerikka täynnä tievarsi motelleja/hotelleja.
 image
Rahaa meiltä kului seuraaviin:
Lennot: 1500e. (sisältää siis molempien liput, matkatavarat ja ruuat). Lennot Finnairilla suorana Helsingistä New Yorkiin. Paluu Los Angeles- Chicago- Helsinki. Vinkki: olin ostamassa jo ns. halpalentoyhtiön lippuja netistä välille Helsinki- New York. Lipun hinta oli tuolloin meiltä kahdelta noin 650e ilman laukkuja. Finnairin suoria lentoja olin katsellut mutta ne ovat yhteensuuntaan mentäessä järkyttävän hintaisia. Päätin kuitenkin soittaa ebookersille ja kysyin jotakin matkalaukkuun liittyvää ongelmaani. Kun olin kertonut asiakaspalvelijalle matkasuunnitelman hän katsoin meille halvimmat mahdolliset lennot jotka olivatkin juuri haluamani Finnairin suora lento, vain paluumatkalla tarvitsi tehdä vaihto. Eli kannattaa soitella noihin paikkoihin jos paluupaikka onkin eri kuin lähtö.
Auto: 1200e.  Ja tähän sitten vielä 750e palautusmaksua. Palautusmaksuahan ei tule jos auton palauttaa samaan paikkaan kun sen on ottanu. Mutta jos meinaat huristaa toiselle puolelle koko länttiä tulee siitä maksaa. Tällä 1200e irtosi autovuokraamosta Dodgen avenger, joka söi kaupungissa kiitettävästi bensaa. Amerikkaan ajellessa menneessä ei kuitenkaan ole järkevää mitää hirveän pientä auto ottaa. Autovuokraamot haluavat usein lisää rahaa jos kuljettajia on enemmän, meillä siis vain Matti ajoi koko matkan. Navigaattori on myös mukavasti ylihinnoiteltu tuote: jos et omista kannaa harkita ostamista tai kaverilta lainaamista. Mutta ilman navigaattoria ei kannata tien päälle lähteä! Omamme vuokrasimme Dollar autovuokraamosta, jossa kannattaa valmistautua palvelun hitauteen ja myöskin kaaokseen. Tämä ongelma on ollut myös muilla jotka ovat JFK kentällä kyseisellä firmalle asioineet.
Viisumi siis Esta : noin 35e kahdelta. Tästä voidaan ihmisiltä ryöstää jotakin välillä 14-80 dollaria per nuppi. Tässä linkki tähän edullisimpaan: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1
Hotellit: noin 1850e eli noin 67e yö. Tavoite oli pysyä noin 60e/yö. Mutta suuret kaupungit ovat usein kalliimpia. Valitsimme hotellin tyylin: halvin joka näyttää sille ettei ketään ole tapettu ja ettei huoneessa olisi paljoa luteita. Myöskin wifi ja parkkipaikka piti löytyä. Meillä oli vain yksi hotelli johon ei kuulunut näiden kahden muun lisäksi aamiaista.  Panostimme Losissa hotelliin jossa olimme 4 yötä, ja loppuviimeiseksi taisi olla huonoin hotelli missä oltiin. Super 8 ketju tuli tutuksia ja sitä voin lämmöllä suositella. Hotellit ottavat aina katetta joka sitten palautuu, mutta tämähän on yleinenkäytäntö.
image
Näitä on kyl ikävä!

image
Perus aamiaista


image
Super 8 motelli ketjun pulla- törkeen hyvä!

Bensa: 550e, tämä tosin selvisi vasta matkan lopussa. Olin laskenut tähän rahaa noin 1200e, joten ei ylitystä.
Ruoka: tätä ei laskettu. Rakastan ruokaa! Mulla oli päässä luettelo asioista joita halusin syödä, paljon ehdittiin vielä jäi. Ruokaan saa kulumaan rahaa tai siinä voi säästää, tämähän on täysin itsestä kiinni. Aamiainen hotellilla, välipalaa kaupasta (B&J purkin sain noin 3e hintaa!) ja jossakin välissä päivää kunnon ruoka. Myöskin hotellin mikrossa valmisteltiin paikallisia pakasteaterioita joiden hinnat lähtevät dollarista. 2 dollarilla sai pakasteena 8 pihviä (grillitassu tyyppisiä) kastikeineen ja dollarilla siihen sai lisäkkeen, riittivät vallan hyvin kahdelle 5 dollarin pitsasta riitti helposti kahdelle ruokaa koska oli todella täyttävää. Muistathan jättä tippiä jos menet ravintolaan!
Shoppailu: tätäkään ei laskettu. Esimerkkeinä seuraavia: Levikset noin 13-40e, Converset 35e, Vans helposti yli puolet pois suomen hinnasta, Adidaksen paita noin 20e, Guessin laukku noin 40e.
image
Mäkkärin 10 dollarin setti sisältää noin 4 ihmisen ruuat.

image
Kuvasta ei uskosi että on varsina maittava 4 dollarin illallinen kahdelle

Lisäksi tarviset mukaan: tyhjän matkalaukun, adapterin, käteistä (paljon pikkurahaa tippaamiseen) ja pankkikortin. Suosittelen myös kylmälaukun ostoa: adapterilla toimiva maksavat myös amerikassa mutta perus kylmälaukun saa noin 20e. Siihen aamulla hotellilta pussillinen jäitä niin pysyvät eväät ja limut kylmänä koko päivän!
 image
 Seuraavassa osassa jo sitten päästäänkin reissun päälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti