perjantai 28. huhtikuuta 2017

Thioville-Basel

Tänään käytiin tsekkaamassa Ranskan ainut keskitysleiri Natzweiler-Struthof. Hieman meinasi usko loppua kesken jyrkän mäen ja lumen keskellä mutta sieltä se sitten kuitenkin löytyi. Oli sinne joku muukin löytänyt tiensä, ainakin useampi bussi lastillinen koululaisia.
Leiri on aikoinaan toiminut työleirinä, ei siis varsinaisena keskitysleirinä. Tästäkin huolimatta on sielä henkensä menettäneitä 25 000.





Vaikkei nyt siis tuhoamisleiristä ollut kyse niin mäen alareunasta löytyi kaasuakammio jossa on teloitettu n.100 ihmistä, joista 86 juutalaista yhdellä kertaa.




Lähdettiin ajelemaan jo eteenpäin ennen kun huomattiin metsään johtava tie. Sieltä löytyi jo lähes raunioituneita  taloja jotka kuuluivat tähän keskitysleiriin.





Loppupäivä kuluikin sitten Sveitsin Baselia ihmetellen. Tarvitsee kyllä todeta ettei kyseessä ole mikään autoilijan unelma kaupunki. Lopulta päädyttiin ostoksille taas Saksan puolelle. Kuten näemmä myös kaikki Sveitsiläiset. Ruuan hinta oli paljon alhaisempi rajan tuolla puolen ja vaikutti ihmismäärästä päätellen sille että koko Basel oli päättänyt lähteä meidän kanssa ruokaostoksille Ranskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti