torstai 29. lokakuuta 2015

Hylätty Italia

Viimeinen päivä Italiassa. Päätettiin aamulla jättää Rooman katselu tulevaisuuteen ja lähdettiin tunnin ajomatkan päässä olevan Monteranoon. Kylä on aikoinaan riehunut malaria jonka vuoksi se on jäänyt tyhjilleen. Parkkipaikalla odotti aita varustettuna Italian kielisillä teksteillä ja opasteita luonnonsuojelu alueille. Koska sen suurempia pääsy kielletty kuvaketta ei löytynyt menimme sisälle. Hetken kävelyn päästä löytyi silta ja opasteita. Kiipeilimme mäen ylös jossa meitä tervehti aito työmiehen perse. Herrat olivat korjaamassa rappusia. Mäen päällä odotti linna. Aidat oli suljettu mutta takapuolelta pääsi näppärästi kapuamaan päälle. Muuten taloista on enään pieniä osia jäljellä. Hetken päästä tuli otos satukirjaa: suuri pelto, musta kissa, pulppuava suihkulähde, kirkko ja kaksi hevosta. Pelkään hevosia joten tilanne oli ajottain jännittävä. Kirkossa oli kieltokyltti mutta tätä uhmaten kävimme silti sisällä. Hevosetkin olivat tällä aikaa kadonneet. Paikan autio tunnelma oli upea!


image

 image

 image

image
 image
Tästä suuntasimme Cellenoon johon oli vielä tunnin matka. Hylätty kaupunki löytyi helposti, siihen viereen olikin jo kasvanut uusi kaupunki. Tosin tämä asutettukaupunkikin näytti jo tyhjenneen: lähes joka ikkunassa roikku vuokrataan kyltti. Celleno oli pieni, itseäni kiehtoi suuresti pysähtynyt kello.
Lähellä Cellenoa löytyy Ferento. Tästä oli vähän epäselvää tietoa mitä paikalla on mutta päätimme poiketa. Portin luona meidän luokse saapui mies jonka kansaa kohtasimme kielimuurin. Hän kuitenkin vei meidät aidatun alueen sisäpuolelle josta huikkasi paikalle naisen. Naisen vanavedessä tuli kaksi italialaista turistia. Paikalla ei siis ilmeisesti saanut liikkua ilman opasta ja saimme italia/englanti opastuksen. Portin sisällä oli teatteri. Koko paikka kylineen on valunut maan sisälle josta teatteri on saatu kaivettua ylös. Opas kertoili paikasta laajasti ja paikasta sai todella hyvän kuvan. Sisäänpääsymaksua ei ole mutta jos rahaa haluaa lahjoittaa se onnistuu.
 image
image
image
 image

 image
 image
Luin netistä että Italiassa on 6000 haamu/hylättyä kaupunkia. Huh! On varmaan joskus vielä palattava tänne.
Ainut mikä ärsyttää on opasteiden puute, tarvitsee siis täyttää omalla mielikuvituksella loput.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti